طريقه عمل الكباب المصري والطرب
1. كباب الحاتي المصري القديم
2. كباب مشوي على الفحم (كفتة مشوية)
3. الطرب المصري
اولا 🥩 كباب المصري القديم اللي هو كباب الحاتي
مقدمة:
كباب الحاتي مش مجرد طبق شعبي، بل هو جزء من الهوية المصرية، يحمل في رائحته أصاله وذكريات شوارع مصر القديمة في القاهرة، وشوارع مصر العتيقة المليئة بروائح الشواء والفحم وانت بتلف في مصر كأنه فن يتصاعد علي سيمفونيه بخار ورائحه اللحم الذي لا يقاوم. ده فن من فنون جميله موجوده في مصر بين قوسين الطهي المصري، نُ
نقل من جيل إلى جيل، حتى صار أحد رموز المائدة المصرية في المناسبات والعزائم وحتى في الليالي العائلية الخاصة.
اذا كنت بتحب الطعم وريحه الفحم والتتبيلة اللي تدخل القلب قبل المعدة، الكباب مش بس أكلة، دي حكاية من الزمن الجميل، سواء كباب الحاتي أو الكباب البيتي اللي بنحبه في كل بيت مصري وعربي. يلا نبدأ رحلتنا في عالم الكباب:
حكايه صغيره نقولها
كنت في مره في مصر بعدين قولت ازور حد من اصدقائي . وطبعا المصريين اللي أنا منهم وبفتخر عندهم صفات الكرم والجود .المهم قالي تعالي هأكلك احلي طعم. المهم دخلت في شوارع القاهره
لقيت كده اكتر من محلات ومطاعم صغيرة مش معروفه إعلامين لكن معروفه .شعبيا .والمهم جلست علي منضده في الشارع . واذا بالكباب ومعه عيش اسمر بلدي وطحينه وجرجير وسلطه .منظر تحفه بجد .وإذا بالطعم تحفه . الكباب المصري خرافه .تعالي نتعرف .ايه الحكايه
هو لحم ضأن أو بقري متبل بطريقة خاصة، يشوى على الفحم باستخدام أسياخ حديدية، وتقدم معه سلطات بلدي وطحينة وخبز بلدي ساخن. كلمة "حاتي" تُشير إلى البائع أو الطاهي المتخصص في الشواء على الفحم.
🥣 المكونات الأصلية (لـ 1 كجم لحم):
- كجم لحم ضأن مفروم خشن أو مكعبات (يفضل من الكتف أو الرقبة )
- 150 جم دهن ضأن (ليعطي الطراوة والنكهة الأصلية)
- بصلة كبيرة مفرومة ناعم جدا (أو معصورة عصارة قويه)
- ملعقة كبيرة خل ملعقه كبيره شويه
- 2 ملعقة كبيرة زيت (أو سمن بلدي براحته الذكية)
- ملعقة صغيرة فلفل أسود يعني ملعقه شاي ياعنيه
- نصف ملعقة صغيرة بهارات مشاوي مصرية
- ملعقة صغيرة بابريكا (اختياري هو برده له نكهة قويه)
- رشة جوزة الطيب كمان جوز الطيب دي الاكله عافيه
- ملح حسب الرغبة شويه بشويه
🥄 طريقة التحضير:
-
تحضير التتبيلة:
- اخلطي جميع المكونات جيدا طريقه كويسه، مع تدليك اللحم بكل بالتوابل والبصل والخل حتى يتشرب النكهات ويدوبو في بعض في الصانيه.
- يفضل طحن المزيج في المفرمة لمرة واحدة لو استخدمت اللحم المفروم طريقه شقيه.
-
التخمير:
- يغطى اللحم ويُترك في الثلاجة على الأقل 4 ساعات ليه عشان يرتاح شويه، ويفضل ليلة كاملة يرتاح مع بعض شويه.
-
التشكيل:
- يشكل اللحم على أسياخ حديدية طويلة أو أعواد الشواء الخشبية، ويتم ضغطه جيدا لتماسكه بالسيخ بطريقة قويه.
-
الشوي:
- يشوى الكباب على فحم مشتعل ، مع تقليبه المستمر حتى ينضج ويأخذ اللون البني الذهبي المميز تبق اللحمه لونها ذهبيه.
- يمكن دهن الكباب بالسمن أو بخليط خل وزيت أثناء الشواء لإضافة لمعة ونكهة وطعم مع رائحة خرافيه.
🍽 التقديم:
يُقدم كباب الحاتي بجانب:
- جميل مع أرز بسمتي ورائع مع أو خبز بلدي بشرته بنية
- سلطات: طحينة – سلطة بلدي – بابا غنوج هتأكل صوابعك وراهم ياعنيه
- مخللات مصرية متنوعة وجميلة بلونها الورديه
- وشرائح بصل مشوي أو مشطشط بالليمون خلي الاكله تبقي حفله عائليه
- علي فكره البصل تقطيعه شرائح وشويه ملح علي شويه فلفل والليمون من غير ماتزودي في الملح والفلفل بيكون جميل قوي .يفتح الشاهيه.
- طيب لوحد بيخاف من البصل .نعمل ايه نضع ملح كتير ثم نعصر البصل ونغسله بالمياه كويس حتي يروح الملح . بيكون كده خالي من الرائحه
- جربي .ومتسيش تضيفي المقادير السابقه الفلفل والليمونه
2. كباب مشوي على الفحم (كفتة مشوية)
من أكثر الأطباق شهرة، تقدم في كل مطاعم المشويات وتتميز بطعمها المدخن اللذيذ.
المكونات:
نصف كيلو لحم مفروم (يفضل نسبة دهون 20%)
بصلة مبشورة ومعصورة 100%
ملح، فلفل، بهارات، رشة قرفة أو جوزة الطيب ياعنيه
الطريقة:
1. اخلطي المكونات وشكليها على أسياخ أو أعواد خشبية.
2. اشويها على الفحم مع تقليب مستمر حتى تنضج تستوي يعني بالعامية.
3. الطرب المصري
ايه الضرب ده يعني . ياعم الطرب بلاش الناس هتزعل .من اللغه ديه 😄
الطرب هو كفتة ملفوفة في شحم الخروف.هو الخروف له شحم زي العربيه 😄
يتم شويها على الفحم وتذوب في الفم زي الحلاوه الطحنيه!
المكونات:
كفتة جاهزة (نفس مكونات الكباب المشوي . توائم)
شرائح شحم (من الجزار تاني شحم 😁
دهن .ماشي نعلم)
الطريقة:
1. لفي الكفتة بشرائح الشحم.
2. ضعيها في أسياخ واشويها على الفحم حتى يذوب الشحم ويأخذ لونا ذهبيا .ايه حكايه الذهب .ما كل سيده تتلف أيدها بالذهب.
3. قدميه ساخنا مع عيش بلدي وسلطة والف هنا وصحه وعافيه.
🧠 معلومة تاريخية:
في الحارات القديمة، كان الحاتي يُستخدم فحم الجميز أو الكافور لإعطاء نكهة طبيعية مميزة. وكان يشعل الفحم في "المِنقد البلدي" أو "الفران"، وتعد جلسة الشواء طقسا شعبيا يجمع الأهل والجيران.
💡 نصيحة عاشق للأكلات:
سر كباب الحاتي الناجح مش بس في التتبيلة، لكن في نار الفحم الهادئة وعدم استعجال النضج. لازم الصبر، لأن كل دقيقة على الفحم بتضيف نكهة عمرها مئات السنين 🌙
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق